Blog

DDV in razlika v DDV
30. oktobra, 2020 mikroPOS

DDV in razlika v DDV

Veliko je govora o stopnji DDVja za določene artikle in veliko se jih sprašuje zakaj je razlika v DDV stopnji za enak artikel v različni branži.

Vzemimo za primer brezalkoholno pijačo Gosti sok 0,2L v steklenici. Ta naš artikel ima lahko dve stopnji in sicer DDV pri nabavi, ki je za ta artikel DDV v višini 9,5% ter DDV za prodajo, ki pa je lahko različen in je odvisen od dejavnosti podjetja.

Primer prodaje artikla Gosti sok 0,2L v steklenici:

  1. V gostinstvu (lokal, restavracije, fast food…)
  2. V trgovini (npr. živilska trgovina)

V prvem primeru bo naša stopnja DDV v prodaji 22%, v drugem primeru pa bo stopnja ostala znižana, 9,5%.

Zakaj razlika?

Pojasnilo FURSa je, da v trgovski dejavnosti si postrežemo pijačo sami (dejansko sami vzamemo artikel iz hladilnika oz. police), v gostinski dejavnosti pa nam je ta artikel postrežen in ker smo bili postreženi, je postrežba storitev, storitve pa se obračunavajo po stopnji 22%.

Kaj pa glede hrane?

Veliko se jih sprašuje zakaj je hrana v gostinstvu obdavčena po 9,5%, je pojasnilo takšno, da je vsa hrana ne glede na to ali je v prodaji v trgovski ali gostinski dejavnosti izjema in ostaja obdavčne po 9,5% DDV.

Bodite pozorni na vaše stopnje DDVja, da so nastavljene pravilno, saj FURS za nepravilno nastavljene stopnje zahteva preračun koliko je bilo napačno obračunanega DDVja in ta premalo obračunan DDV je nato potrebno poravnati. To velja v primeru, da ste ta artikel obračunali z stopnjo 9,5%, namesto 22%.

Spodaj vam prikazujemo DDV stopnje kako morajo biti obračunane v prodaji:

 

Artikel DDV stopnja prodaja
Brezalkoholne pijače v gostinstvu 22%
Alkoholne pijače 22%
Hrana 9,5%
Brezalkoholne pijače v trgovini 9,5%
Nastanitvene dejavnosti 9,5%
Fitness storitve 9,5%
Turistične takse 0%
Storitve (npr. dostava) 22%

Preberite med drugim

Kuhinjski monitor

Kuhinjski monitor

Nov način poslovanja v restavracijah je uvedba kuhinjskega monitorja, ki zamenja nošenje ali tiskanje listkov za kuharje. Sistem je enostaven in prilagojen hitrejšemu delu, ter čas od naročila do postrežbe se skrajša za 15%.

Več informacij


MikroPOSEL

MikroPOSEL vam omogoča hitro in enostavno ustvarjanje, pošiljanje ter spremljanje računov, predračunov in vseh ostalih poslovnih dogodkov, povezavo z banko, skladišno poslovanje, nabavo in analizo poslovanja.

Več informacij